logo

Η τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε φαινομενικά αθώες τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, η ντομάτα, το λάδι, το κρέας και ο καφές. Αυτές οι τροφές, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ακίνδυνες και εύπεπτες, σε κάποιους προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο οργανισμός μας πολλές φορές αντιδρά με μη φυσιολογικό τρόπο σε κάποιο συστατικό μιας τροφής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την απορροφήσει, να την αφομοιώσει και να τη μεταβολίσει σωστά. Για να αντιμετωπίσει την εχθρική τροφή, ο οργανισμός ενεργοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή γίνεται συνεχώς (αφού οι τροφές αυτές συνήθως συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας κάθε μέρα), ο οργανισμός πιέζεται, κουράζεται, σταδιακά εξαντλείται και το αμυντικό μας σύστημα αποδυναμώνεται. Οι τροφές αυτές είναι συνήθως δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Ποια είναι τα αίτια της τροφικής δυσανεξίας;

Τα ακριβή αίτια της τροφικής δυσανεξίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ενζύμων στο κατώτερο πεπτικό σύστημα, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία του εντέρου να αφομοιώσει ορισμένες τροφές, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους που παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα. Ενοχοποιούνται επίσης:

  • Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, όπως συντηρητικά, χρώματα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αντιβιοτικά
  • Ο κορεσμός του οργανισμού από τη μονότονη διατροφή
  • Η κληρονομικότητα

Ποια είναι τα σύμπτωματα της τροφικής δυσανεξίας;

Οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από την κατανάλωση της ύποπτης τροφής δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά έπειτα από τρεις ή και περισσότερες μέρες. Επειδή συνήθως τις τροφές αυτές τις καταναλώνουμε καθημερινά, η αντίδραση του οργανισμού είναι συνεχής. Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσουμε δεν εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει. Ακόμη και μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Τροφική δυσανεξία & χρόνιες παθήσεις

  • Γαστρεντερολογικές: σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο Crohn, φουσκώματα, τάση προς έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, κατακράτηση υγρών, γαστρίτιδα, συσσώρευση τοξινών και την παχυσαρκία.
  • Δερματολογικές: έκζεμα, ψωρίαση, αναφυλαξία, φαγούρα, ακμή, στοματικά έλκη.
  • Αναπνευστικές: άσθμα, δύσπνοια, βρογχίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα.
  • Μυοσκελετικές: αρθρίτιδα, αρθραλγίες, μυαλγίες, δυσκαμψία, κράμπες, μυϊκές αδυναμίες.
  • Νευροψυχολογικές: σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκέφαλος, ημικρανίες, έξαψη, ίλιγγος, ναυτία, λήθαργος, υπνηλία, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, υπερένταση, ταχυπαλμία, κούραση, αδυναμία, δυσκολία αντίληψης και συγκέντρωσης, παιδική υπερκινητικότητα.
  • Μεταβολικές διαταραχές: σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, δυσμηνόρροια.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα: ρευματοειδής αρθρίτιδα, οίδημα βλεφάρων, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, αρρυθμίες, ταχυκαρδίες.