logo
  •  Το ραντεβού ενημέρωσης παρέχεται από ιατρό χωρίς χρέωση.
  • Αξιοποιούμε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, αποδεδειγμένα ασφαλή.
  • Οι προτεινόμενες θεραπείες είναι εξατομικευμένες, βασιζόμενες πάντα στις ανάγκες σας.
  • Συνδυάζουμε τις πιο αποτελεσματικές ιατρικές μεθόδους και τεχνικές για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Τι είναι η υπεριδρωσία και που οφείλεται;

Η υπεριδρωσία αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα και ορίζεται ως η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, πέραν της απαραίτητης ποσότητας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο μέσω της αυξημένης απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης – χημικής ουσίας του νευρικού συστήματος, υπερδιεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες προκαλώντας τους να αυξήσουν τα επίπεδα εφίδρωσης. Στην υπεριδρωσία, οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι φυσιολογικοί, ωστόσο η αντίδρασή τους στα ερεθίσματα είναι υπερβολική και η εφίδρωση μπορεί να είναι 12-30 φορές πιο αυξημένη στους πάσχοντες.

Η υπερβολική εφίδρωση χωρίς καμία υποκείμενη παθολογική κατάσταση ονομάζεται πρωτοπαθής υπεριδρωσία, ξεκινά συνήθως κατά την παιδική ηλικία και εντείνεται μετά την εφηβεία. Στην αντίθετη περίπτωση, πρόκειται για δευτεροπαθή υπεριδρωσία και μπορεί να αποτέλεσμα λοίμωξης, ενδοκρινικών και μεταβολικών διαταραχών, νευρολογικών καταστάσεων, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών διαταραχών, άγχους ή στρες κ.ά. Η θεραπεία της δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας απαιτεί τη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος ή αιτίας και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι εστιακή, επηρεάζοντας ορισμένα μόνο μέρη του σώματος, συνήθως στην περιοχή της μασχάλης, στις παλάμες, και στα πέλματα, περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων (τακτικές περιοχές εφίδρωσης) ή να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Η γενικευμένη υπεριδρωσία είναι συνήθως δευτεροπαθής.

Άνδρες και γυναίκες επηρεάζονται εξίσου από τη συγκεκριμένη πάθηση, η οποία δεν είναι προσωρινή με τους πάσχοντες να υποφέρουν για χρόνια λόγω συνεχούς εφίδρωσης. Άγχος ή στρες, η άσκηση, υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, το αλκοόλ και το κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα, καθώς και η κατανάλωση ευφορικών ουσιών ή συγκεκριμένων τύπων φαγητού και ποτού είναι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν συγκεκριμένη κατάσταση. Αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία επηρεάζει σημαντικά την επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή των ασθενών. Μπορεί να προκαλέσει σωματική δυσφορία, αμηχανία και να μειώσει την αυτοπεποίθηση τους.

Αντιμετώπιση υπεριδρωσίας με Botox

Αποτελεί την πιο αποτελεσματική, μη χειρουργική αντιμετώπιση της εστιακής υπεριδρωσίας και πιο συγκεκριμένα ενδείκνυται κυρίως για την εστιακή πρωτοπαθή υπεριδρωσία στην περιοχή της μασχάλης, στις παλάμες και στα πέλματα. Η θεραπεία υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (γνωστή ως Botox) περιλαμβάνει ενέσεις του υλικού σε πολύ μικρές, προσεκτικά ελεγχόμενες δόσεις ενδοδερμικά. Το Botox δρα, διακόπτοντας την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, η οποία ελέγχει την εκκριτική δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων, μπλοκάροντας τη μετάδοση των σημάτων στους ιδρωτοποιούς αδένες.

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του εκκρινόμενου ιδρώτα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ενέσιμη εφαρμογή στις μασχάλες με τη βοήθεια τοπικής αναισθητικής κρέμας είναι ανεκτή από τους ασθενείς σε αντίθεση με τις παλάμες και τα πέλματα, στις οποίες προηγείται αναισθησία.

Αποτελέσματα θεραπείας υπεριδρωσίας με botox

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι συνήθως εμφανή μέσα σε μια εβδομάδα και διαρκούν από 6-12 μήνες, όποτε η θεραπεία χρήζει επανάληψης καθώς ξεκινούν να αναπτύσσονται νέες νευρικές απολήξεις για να αντικαταστήσουν τις παλαιές. Η τεχνική χορήγησης είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ υπάρχουν πολύ λίγες παρενέργειες με εξαίρεση, σε λίγες περιπτώσεις, μιας προσωρινής τοπικής αδυναμίας ορισμένων μυών η οποία υποχωρεί σε διάστημα 14 ημερών.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Οι αντενδείξεις χορήγησης περιλαμβάνουν καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, όπως νευρομυϊκές διαταραχές, εγκυμοσύνη και θηλασμός κ.ά.