Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) έχει προκαλέσει σε αρκετούς από εμάς ένα ιδιαίτερο άγχος. Αρκετοί συνανθρωποί μας διαφόρων ηλικιών, ενήλικες ή παιδιά βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος & η αγωνία. Σε αρκετούς μάλιστα από εμάς, αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως:
- φόβος και αγωνία για τη δική μας υγεία και των αγαπημένων μας
- αλλαγές στον ύπνο ή δυσκολία να κοιμηθούμε
- επιβάρυνση των όποιων χρόνιων προβλημάτων υγείας μας
- επιβάρυνση των όποιων ψυχικών παθήσεων
- αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή κατανάλωση άλλων φαρμακευτικών ουσιών
Ταυτόχρονα, η αρνητική ψυχολογία των ημερών μπορεί να επηρεάσει την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας ή να συμβάλλει στην υιοθέτηση αρνητικών συνηθειών όπως κακή διατροφή (υπερβολική ή μειωμένη πρόσληψη τροφής), περιορισμένη σωματική άσκηση ή κάπνισμα. Η εικόνα μας επηρεάζει την εκτίμηση που έχουμε για τον εαυτό μας, συνειδητά ή όχι. Κάτι που εντείνεται, όταν συμμεριζόμαστε την γνώμη του περιβάλλοντός μας, (συγγενικά & φιλικά πρόσωπα) και κυρίως των προτύπων που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας και όλοι μας ίσως εκτιθέμεθα περισσότερο, λόγω εγκλεισμού, αυτές τις ημέρες.
Είναι γεγονός ότι, η εμφάνιση του COVID19 και ο πολυήμερος εγκλεισμός που βιώσαμε οι περισσότεροι από μας, τον τελευταίο καιρό, ήταν αφορμή για να αυξηθεί λίγο το βάρος μας. Και όλα αυτά επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την επικινδυνότητα μας για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό (ομάδες κινδύνου).
Αν και δεν είναι διαθέσιμα πολλά επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων όπως ο COVID19, γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους και επαρκής ύπνος είναι καθοριστικής σημασίας για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Και για του λόγου του αληθές, πρόσφατες αναλύσεις στατιστικών στοιχείων σε πάσχοντες από COVID19 στη Μεγάλη Βρετανία (ICNARC) έδειξαν ότι 3 στους 4 που είναι σε σοβαρή κατάσταση λόγω κορωνοϊού, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Παρομοίως, αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη σε περίπου 4100 σοβαρά ασθενείς με κορωνοϊό από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επισήμανε την παχυσαρκία ως δεύτερο παράγοντα κινδύνου σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών η παχυσαρκία ήταν δύο φορές πιο πιθανό να οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο για νοσηλεία για COVID-19, αυξάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης.
Και αυτό έχει επιστημονική βάση! Το αυξημένο βάρος δυσκολεύει το διάφραγμα και τους πνεύμονες να λειτουργήσουν σωστά (πλήρης έκταση), το οποίο αντίστοιχα προκαλεί μειωμένη παροχή οξυγόνου και στα υπόλοιπα ζωτικής σημασίας όργανα. Σε περίπτωση ανάγκης μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι υπέρβαροι εμφανίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να λάβουν αρκετό οξυγόνο, εξαιτίας του βάρους ή του αυξημένου λίπους στους αεραγωγούς τους. Έτσι, είναι πιο επιρρεπείς στην ανάγκη χρήσης μέσων μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ας μην τα βλέπουμε, όμως, από αρνητική σκοπιά. Ο εγκλεισμός τελειώνει. Ο κατ’οίκον περιορισμός μας και η έλλειψη ελευθερίας που νιώθαμε πολλοί -ελπίζουμε- ότι είναι πλέον παρελθόν. Όλοι μαζί το καταφέραμε αυτό. Και θα συνεχίσουμε, για να είμαστε ασφαλείς!
Ως Έλληνες έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα. Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D, η βελτίωση της διατροφής μας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της φυσικής μας δραστηριότητας σίγουρα θα βελτιώσει τη ψυχολογία μας αλλά και την οπτική μας για το μέλλον.
Άλλωστε, ολοένα και περισσότερα μελέτες τεκμηριώνουν τη σχέση ανάμεσα στα φαγητά που καταναλώνουμε, την ψυχική μας κατάσταση και το πως αισθανόμαστε! Εφαρμόζοντας μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, βελτιώνουμε τη διάθεση και ενισχύουμε την «ενέργεια» μας. Και αυτό γιατί, η διατροφή επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου μας (ενισχύοντας θετικά τη διάθεσή μας), παρέχει επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου μας στο αίμα.
Η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η έκκριση χημικών ουσιών στον οργανισμό, από τη φυσική δραστηριότητα, επιδρούν άμεσα και θετικά στην διάθεσή μας. Και αυτό γιατί η θετικότητα συνδέεται με χημικές ουσίες όπως η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και επιδρούν θετικά στην ψυχολογική μας κατάσταση. Μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη και προκαλεί αλλαγές στο σώμα που μας δίνουν περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα.
Για άψογο αισθητικό αποτέλεσμα στο σώμα μας και τόνωση της ψυχολογικής μας διάθεσης, καθώς και την προάσπιση της υγείας μας απευθυνόμαστε σε ειδικούς, επιστημονικά πλήρης & ειλικρινείς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε οργανωμένους και επανδρωμένους με εξοπλισμό σύγχρονο χώρους. Στη Laser Touch διαθέτουμε ότι πιο εξελιγμένο σε ιατρικά μηχανήματα θεραπειών προσώπου και σώματος ενώ το ανθρώπινο δυναμικό – ιατροί και εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων – με γνώση και υπευθυνότητα συστήνουν, ότι ακριβώς χρειάζονται οι άνθρωποι που τους απευθύνονται. Συνεπώς, το αποτέλεσμα θεωρείται δεδομένο.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, μοιάζει πολλά υποσχόμενο… Άλλωστε αν νιώθουμε εμείς καλά..όλα θα πάνε μόνο καλά!
Αλεξίου Γεωργία
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος