Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00
Τ.: 210 729 4440, 1 | Δ.: Κων. Βεντήρη 7, Αθήνα | Ε: info@lasertouch.gr

Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00

Απώλεια Μαλλιών: Πως προκαλείται;

Απώλεια Μαλλιών: Πως προκαλείται;
απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της αλωπεκίας, μίας ασθένειας που επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, τόσο εμφανισιακά, όσο και ψυχολογικά. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της είτε τοπικά είτε σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.

Που οφείλεται η απώλεια μαλλιών;

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως:

 • Ανδρογενετική αλωπεκία: Η συχνότερη σε εμφάνιση μορφή αλωπεκίας, συναντάται τόσο σε άνδρες, όσο και γυναίκες, προκαλώντας έντονη τριχόπτωση.
 • Γενετική προδιάθεση: Συχνά, υφίσταται η προδιάθεση, η οποία μπορεί να κληρονομηθεί και από τη μητέρα και από τον πατέρα.
 • Ασθένειες: Σε πολλές περιπτώσεις, οφείλεται σε αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτη, λοιμώξεις, καρκίνο, θυλακικό λειχήνα ή σιδηροπενική αναιμία.
 • Ορμονικές διαταραχές: Η υπερπαραγωγή και η υποπαραγωγή ενδοκρινικών ορμονών, εξαιτίας παθήσεων ή καταστάσεων, όπως:
  1. υπερθυρεοειδισμός
  2. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  3. εγκυμοσύνη
  4. εμμηνόπαυση
  5. ενδοκρινοπάθεια των επινεφριδίων αποτελούν
 • Φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και ιδιαίτερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση:
  1. αντιπηπτικά
  2. αντινεοπλασματικά
  3. αντισυλληπτικά
  4. ρετινοειδή
  5. αντιεπιληπτικά
 • Άγχος: Είναι γνωστό πως το άγχος προκαλεί πληθώρα προβλημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένες καταστάσεις ή ψυχικά τραύματα, ευθύνονται για τις εξής μορφές τριχόπτωσης:
  1. τριχοτιλλομανία
  2. γυροειδής αλωπεκία
  3. τελογενής αλωπεκία
 • Γήρανση: Με το πέρασμα των χρόνων, τα τριχοθυλάκια εκφυλίζονται, προκαλώντας σταδιακή απώλεια μαλλιών.

Προκαλείται απώλεια μαλλιών μετά τη γέννα;

Δεν είναι λίγες οι φορές, που μία γυναίκα παρατηρεί απώλεια στα μαλλιά της μετά τη γέννα, γνωστή και ως επιλόχεια τριχόπτωση. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί ανησυχητικό γεγονός για τη γυναίκα, αφού οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές. Μετά τους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης, ο γυναικείος οργανισμός είναι σαφώς εξουθενωμένος, ενώ το στρες προσαρμογής στον νέο αυτό ρόλο, οδηγεί συχνά σε τριχόπτωση.

Απώλεια μαλλιών στους κροτάφους

Η συχνότερη μορφή αλωπεκίας, η ανδρογενετική αλωπεκία, κάνει αισθητή την εμφάνισή της με απώλεια μαλλιών στους κροτάφους και την κορυφή. Ειδικότερα στους άνδρες, εμφανίζονται έντονα κενά στην κροταφική περιοχή, κάνοντας το πρόβλημα αισθητό.

Απώλεια μαλλιών σε ένα σημείο

Η απώλεια μαλλιών σε ένα σημείο προκαλεί μεμονωμένα κενά στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως αποτελεί σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας, κατά την οποία εμφανίζονται στρογγυλά και γυμνά σημεία στο τριχωτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνίσταται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής με κορτικοστεροειδή ή άλλες ουσίες, βάσει της εκάστοτε περίπτωσης.

Πότε η απώλεια μαλλιών δεν είναι πλέον φυσιολογική;

Η κατάσταση παύει να είναι φυσιολογική όταν ξεπερνά το φυσιολογικό όριο των 50-100 τριχών ημερησίως. Όταν η καθημερινή απώλεια τριχών είναι μεγάλη, προκαλώντας έντονα κενά, τότε συνίσταται η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος θα εντοπίσει τα αίτια της απώλειας μαλλιών μέσω κλινικής εξέτασης, λήψης ιστορικού του ασθενούς και των κατάλληλων εξετάσεων. Ο ιατρός θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία βάσει της περίπτωσης του ασθενούς. Συχνότερες μορφές θεραπείας της απώλειας μαλλιών είναι:

Αν κι εσείς πάσχετε από απώλεια μαλλιών και αναζητάτε την ιδανική και οριστική λύση για το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας για ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Μοιράσου:

Σχετικά Άρθρα

Αγαπάμε 
Προστατεύουμε 
Φροντίζουμε 
το δέρμα μας.

Και αυτό μας το ανταποδίδει.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης με εξειδικευμένο ιατρό χωρίς χρέωση

*Με 25 έτη πείρας, 35.000 πελάτες & την μεγαλύτερη ιατρική ομάδα, έχετε πρόσβαση σε περισσότερες από 80 σύγχρονες θεραπείες αισθητικής δερματολογίας & πλαστικής χειρουργικής.

Ονοματεπώνυμο*
Email*
Τηλέφωνο
Επιλέξτε Κατηγορία*
Από πού μάθατε για τη Laser Touch;
Σχόλια
Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα*

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter της Laser Touch για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα & τις προσφορές μας. Κερδίστε 15% έκπτωση στην επόμενή σας συνεδρία!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.

Scroll to Top
Scroll to Top