Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00
Τ.: 210 729 4440, 1 | Δ.: Κων. Βεντήρη 7, Αθήνα | Ε: info@lasertouch.gr

Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00

Υπερτρίχωση & Δασυτριχισμός | Πως αντιμετωπίζονται;

Υπερτρίχωση & Δασυτριχισμός | Πως αντιμετωπίζονται;
Υπερτρίχωση

Η παρουσία αυξημένης τριχοφυϊας σε πρόσωπο και σώμα αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο κοινά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, ενώ όλο και περισσότεροι άνδρες φαίνεται να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της για λόγους αισθητικής.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η τρίχα είναι φυσιολογικό και αναγκαίο εξάρτημα του δέρματος μας. Ωστόσο, η παρουσία αυξημένης τριχοφυϊας είναι πιθανό να αποτελεί σύμπτωμα ενδοκρινικής ή άλλης νόσου.

Τι είναι η υπερτρίχωση και που οφείλεται;

Πιο συγκεκριμένα, διαχωρίζεται σε δύο νοσολογικές οντότητες: την υπερτρίχωση και το δασυτριχισμό. Ως υπερτρίχωση ορίζεται η υπερβολική ανάπτυξη παχιάς τελικής τρίχας σε διάφορα σημεία του σώματος με φυσιολογική κατανομή για το φύλο. Αφορά και τα δύο φύλα. Αντίθετα, ο δασυχτριχισμός αφορά μόνο τις γυναίκες και υποδηλώνει την υπερβολική ανάπτυξη τριχών στο σώμα ή το πρόσωπο σε γυναίκες ή παιδιά (κυρίως κορίτσια), ακολουθώντας την ανδρογεννητικού τύπου ανάπτυξη των τριχών.

Αίτια Υπερτρίχωσης

Στην αιτιοπαθογένεια της αυξημένης τριχοφυϊας φαίνεται να εμπλέκονται ιδιοπαθείς μηχανισμοί (αυξημένη ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στα ανδρογόνα), ενδοκρινικές διαταραχές καθώς και η λήψη διαφόρων φαρμάκων.

Στις ενδοκρινικές διαταραχές περιλαμβάνονται:

 • Εμμηνόπαυση
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων (μερική ή πλήρης έλλειψη της 21-υδροξυλάσης)
 • Σύνδρομο Cushing
 • Μεγαλακρία
 • Υπερπρολακτιναιμία
 • Όγκοι ωοθηκών, επινρεφριδίων ή υπόφυσης
 • Σύνδρομο θηλεοποιητικών όρχεων

Φάρμακα που σχετίζονται με την παρουσία αυξημένης τριχοφυϊας είναι:

 • Ανδρογόνα και κορτικοστεροειδή (στεροειδικές ορμόνες εν γένει)
 • Κυκλοσπορίνη
 • Στρεπτομυκίνη
 • Πενικιλλαμίνη
 • Διφαινυλυδανοϊνη

Πως γίνεται η αξιολόγηση των ασθενών με αυξημένη τριχoφυΐα;

Συνήθως, οι ασθενείς που αναζητούν λύση στο πρόβλημα της τριχοφυϊας είτε παρουσιάζουν φυσιολογική κατανομή και πυκνότητα τριχών που όμως τους ενοχλεί για αισθητικούς λόγους, είτε ανήκουν στην κατηγορία των ιδιοπαθών διαταραχών. Παρ΄όλα αυτά, καλό είναι να αποκλείεται πρώτα η ύπαρξη υποκείμενης νόσου από εξειδικευμένο ιατρό.

Σε περιπτώσεις που περιγράφεται αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων, ταχεία εξέλιξη ή προοδευτικώς επιδεινούμενη εικόνα, καθώς επίσης σε γυναίκες που επιπλέον παρουσιάζουν ακμή, αλωπεκία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως και σημαντική αυξομείωση στο βάρος σώματος κρίνεται απαραίτητος ο περαιτέρω έλεγχος και η παραπομπή σε ειδικό ιατρό. Συνήθως, συνιστάται η μέτρηση τεστοστερόνης, DHEA-S, FSH,LH, προγεστερόνη,κορτιζόλη κ.α και ίσως υπερηχογράφημα ωοθηκών.

Πως αντιμετωπίζεται η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας;

Εάν διαπιστωθεί υποκείμενη ενδοκρινική νόσος πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίτιο σε πρώτη φάση και έπειτα να ακολουθήσουν οι μέθοδοι αποτρίχωσης. Στη φαρμακευτική αγωγή της υπερτρίχωσης περιλαμβάνονται: αντιανδρογόνα (οξεική κυροτερόνη,φιναστερίδη, σπιρονολακτόνη, φλουταμίδη), αντισυλληπτικά και ρυθμιστικά της έκκρισης ορμονών εν γένει.

Στη Laser Touch η συνολική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση περιλαμβάνει εκτίμηση από ιατρό του κέντρου και σχεδιασμό της θεραπείας με εξειδικευμένα laser Αλεξανδρίτη. Η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη αποτελεί ριζική λύση στο πρόβλημα. Η έναρξη της θεραπείας δε θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος παραπεμφθεί σε ειδικό ενδοκρινολόγο, με βάση πάντα τις ιατρικές ενδείξεις, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτρίχωση μπορεί να γίνει παράλληλα με την ιατρική παρακολούθηση.

Ιατρική Επιμέλεια Κειμένου

Ειρήνη Σβερώνη 

Μοιράσου:

Σχετικά Άρθρα

Αγαπάμε 
Προστατεύουμε 
Φροντίζουμε 
το δέρμα μας.

Και αυτό μας το ανταποδίδει.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης με εξειδικευμένο ιατρό χωρίς χρέωση

*Με 25 έτη πείρας, 35.000 πελάτες & την μεγαλύτερη ιατρική ομάδα, έχετε πρόσβαση σε περισσότερες από 80 σύγχρονες θεραπείες αισθητικής δερματολογίας & πλαστικής χειρουργικής.

Ονοματεπώνυμο*
Email*
Τηλέφωνο
Επιλέξτε Κατηγορία*
Από πού μάθατε για τη Laser Touch;
Σχόλια
Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα*

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter της Laser Touch για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα & τις προσφορές μας. Κερδίστε 15% έκπτωση στην επόμενή σας συνεδρία!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.

Scroll to Top
Scroll to Top