Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00
Τ.: 210 729 4440, 1 | Δ.: Κων. Βεντήρη 7, Αθήνα | Ε: info@lasertouch.gr

Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00

10 tips για να φροντίσουμε τα χέρια μας από τη χρήση αντισηπτικών & καθαριστικών

10 tips για να φροντίσουμε τα χέρια μας από τη χρήση αντισηπτικών & καθαριστικών
washing-hands

Τα χέρια μας αποτελούν αισθητηριακό μέσο, μέσο εξυπηρέτησης των βασικών μας αναγκών και λειτουργιών αλλά & μέσο κοινωνικότητας & έκφρασης. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, όλοι έχουμε στρέψει την προσοχή μας στην πρόληψη και αποφυγή μετάδοσης του ιού σε εμάς αλλά και τους γύρω μας.

Σύμφωνα με τις πλέον γνωστές σε όλους μας κατευθυντήριες οδηγίες  από τον ΕΟΔΥ, οφείλουμε να:

 • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας καθώς μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου του ιού στο σώμα μας από τους βλεννογόνους των ματιών και του στόματος
 • Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μέσα
 • Να εφαρμόζουμε γάντια κυρίως σε δημόσιους χώρους

Η αποφυγή μετάδοσης του ιού, μας επιβάλει συγκεκριμένες πρακτικές σχολαστικής και μεθοδικής αντισηψίας και καθαριότητας των χεριών μας καθημερινά. Θα πρέπει, ωστόσο να γνωρίζουμε ότι:

 • Το νερό, ως υπότονο διάλυμα, από μόνο του αποτελεί ερεθιστικό παράγοντα για το δέρμα των χεριών μας.
 • Απορρυπαντικά, καθαριστικά, αντισηπτικά, απολλυμαντικά  κ.ά αποτελούν ερεθιστικές ή ακόμα και τοξικές ουσίες, η περιεκτικότητα των οποίων σε οινόπνευμα (αιθανόλη, αλκοόλ), χλώριο, υπεροξείδιο του υδρογόνου κ.ά διαφέρει, φυσικά, από προϊόν σε προϊόν.
 • Τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά διαταράσσουν τον προστατευτικό όξινο μανδύα της επιδερμίδας, αλλάζοντας το PH της, καθώς είναι αλκαλικά ενώ η χρήση γαντιών δημιουργεί αυξημένες συνθήκες υγρασίας, αιτία διαταραχής του επιδερμιδικού φραγμού και διαδερμικής απώλειας του ύδατος.
 • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ανθρώπους με προηγούμενα επεισόδια εκζέματος χεριών (ιστορικό χρόνιου εκζέματος) , ατοπικής δερματίτιδας, γνωστής αιτιολογίας αλλεργικής δερματίτιδας εξ’ επαφής.
 • Επίσης, συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε μικρά παιδιά, οι μικρότερες ηλικίες είναι πιο επιρρεπείς, καθώς και οι γυναίκες, λόγω αυξημένης έκθεσης στους εν λόγω παράγοντες.

Τι μπορούμε να κάνουμε αφού δε μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση αντισηπτικών και καθαριστικών;

Αρχικά, να περιοριστούμε όσο γίνεται σε σκόπιμες χρήσεις αυτών. Ας μην αποτελέσουν προέκταση της ψυχικής μας επιβάρυνσης και του αισθήματος φόβου που ίσως μας έχει καταβάλει. Η εκλογίκευση της χρήσης τους θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ανεπιθύμητων δράσεων αυτών.

 1. Απολυμαντικά με συγκέντρωση άνω του 70 βαθμών οινοπνεύματος δείχνει ότι αρκούν για την καταστροφή του ιού.
 2. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ο ιός παραμένει ζωντανός σε επιφάνειες και πιθανόν και στον αέρα για κάποιες ώρες, απολυμάνετε λοιπόν, σχολαστικά τις επιφάνειες του σπιτιού σας, με τις οποίες έρχεστε σε επαφή, και αερίζετε τακτικά τους χώρους.  Απολυμαντικά με περιεκτικότητα σε χλώριο ενδείκνυνται για απολύμανση επιφανειών. Φορέστε ωστόσο, μάσκα, καθώς μπορεί να αποτελέσουν ερεθιστικούς παράγοντες και για τους αναπνευστικούς αεραγωγούς.
 3. Πλύνετε σχολαστικά  τα χέρια σας με μέτρια θερμοκρασία νερού και όσο γίνεται με ήπια καθαριστικά και σαπούνι, όχι παραπάνω από 5 λεπτά. Αποφύγετε καυτό αέρα ή έντονες μηχανικές κινήσεις με σκληρές ακατάλληλες πετσέτες όσο τα στεγνώνετε.
 4. Επιλέξτε καλής ποιότητας απολυμαντικά με μαλακτικές ιδιότητες, ώστε να αντισταθμίζεται η ερεθιστική τους δράση.
 5. Προμηθευτείτε από τα φαρμακεία ενυδατικές κρέμες χεριών, οι οποίες δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια, ενυδατώνουν αλλά συγχρόνως μειώνουν την απώλεια νερού από το δέρμα. Θα χρειαστεί να την εφαρμόζετε μετά από κάθε πλύσιμο χεριών ή χρήση αντισηπτικού.  Μην υποτιμάται την δράση των κρεμών αυτών, είναι θεραπευτική και όχι απλά προληπτική ή επικουρική.
 6. Στην περίπτωση που ήδη εντοπίζετε σημεία αυξημένης ξηρότητας, απολέπισης, αίσθημα κνησμού, καψίματος ή και ήπια ερυθρότητα, η χρήση της θα εξασφαλίσει την ταχύτερη αναδόμηση και ακεραιότητα του φραγμού και τη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
 7. Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε ότι όταν ο φραγμός της επιδερμίδας είναι διαταραγμένος, πέραν από τη απώλεια του νερού, είστε πιο επιρρεπείς σε εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα.
 8. Σε περίπτωση που τα χέρια σας έχουν ήδη υποστεί φθορά, αποφύγετε για έναν λόγο παραπάνω, ελαστικά, καλλυντικά, χρώματα, αρώματα, φυτά καθώς και τοπικά φάρμακα αλλά και επαφή με κατοικίδια.
 9. Αν έχετε κήπο και σας βλέπει ο ήλιος προστατέψτε τα με αντηλιακή κρέμα.
 10. Σε περίπτωση που αισθανθείτε έντονο αίσθημα κνησμού η καύσου, πόνου η οποιαδήποτε ανεπιθύμητο ερεθισμό επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας. Η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών ή αντιβιοτικών με δική σας πρωτοβουλία δεν αποτελεί ορθή θεραπευτική προσέγγιση και ενέχει επιπρόσθετους κινδύνους.

Μην ξεχνάτε! Η επιδερμίδα μας έχει την δυνατότητα να αυτοαναγεννάται κάθε 28 ημέρες!

Δώστε σημασία στην ημερήσια επούλωση της επιφάνειας των χεριών σας, ώστε να σας ανταπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο που τους έχουμε αναθέσει.

Η υγιεινή των χεριών μας και ο τρόπος που αυτή επιβάλλεται στις μέρες μας ας αποτελέσει μια γνώση αλλά και καθημερινότητα που θα παραμείνει για το μέλλον!

 

Ιατρική Επιμέλεια Κειμένου

Αθηνά Ευαγγελοδήμου

Μοιράσου:

Σχετικά Άρθρα

Αγαπάμε 
Προστατεύουμε 
Φροντίζουμε 
το δέρμα μας.

Και αυτό μας το ανταποδίδει.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης με εξειδικευμένο ιατρό χωρίς χρέωση

*Με 25 έτη πείρας, 35.000 πελάτες & την μεγαλύτερη ιατρική ομάδα, έχετε πρόσβαση σε περισσότερες από 80 σύγχρονες θεραπείες αισθητικής δερματολογίας & πλαστικής χειρουργικής.

Ονοματεπώνυμο*
Email*
Τηλέφωνο
Επιλέξτε Κατηγορία*
Από πού μάθατε για τη Laser Touch;
Σχόλια
Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα*

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter της Laser Touch για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα & τις προσφορές μας. Κερδίστε 15% έκπτωση στην επόμενή σας συνεδρία!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.

Scroll to Top
Scroll to Top