Κρίση και Παχυσαρκία

Είναι πλέον γεγονός ότι το θέμα που συζητείται σε κάθε παρέα είναι το ίδιο:

Τα οικονομικά μας που πηγαίνουν κάθε μέρα και χειρότερα, οι αποδοχές που συνεχώς μειώνονται, και το κυριότερο δεν ξέρεις αν θα έχεις την άλλη μέρα δουλειά.

– Γιατί στενοχωριέσαι; Kάτι θα γίνει. Δεν νομίζω ότι θα πεινάσουμε…., με καθησυχάζει ο φίλος μου ο Κώστας.

– Mπορεί, όμως, στο τέλος να παχύνουμε!, συμπληρώνει η Μίνα.

Και έχει δίκιο. Όλοι οι ειδικοί και οι στατιστικές συμφωνούν: H κρίση παχαίνει. Γιατί;

Επειδή, καθώς η οικονομική μας δυνατότητα περιορίζεται δεν είναι καθόλου απίθανο να επιλέγουμε φθηνότερα αλλά παχυντικά τρόφιμα (π.χ. ψωμί, πατάτες, σοκολάτες), αντί για άλλα, διαιτητικά και πιο ακριβά (π.χ. κόκκινο άπαχο κρέας, ψάρι). Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες 1 στους 3 Έλληνες αγοράζει προϊόντα με βάση την τιμή. Ας προσέξουμε, λοιπόν, ώστε, βγαίνοντας από την κρίση, να μην έχουμε εκτός των άλλων και παραπανίσια κιλά.

Τα αποτελέσματα ανάλυσης πολλών ερευνών που έχουν γίνει, επιβεβαιώνουν ότι η ποιότητα της διατροφής μειώνεται με την οικονομική πίεση. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό <<Public Health Nutrition>>.Από αυτήν προέκυψε ότι οι φτωχότεροι και όσοι ζουν σε περιόδους οικονομικής κρίσης τείνουν να τρώνε λιγότερο υγιεινά, και να μην έχουν ποικιλία στις τροφές που καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν ελλείψεις σε βιταμίνες και άλλα συστατικά.

Αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη <<ΑΤΤΙΚΗ>>, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την 1η Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το χαμηλό οικονομικό επίπεδο του πληθυσμού σχετίζεται άμεσα με κακές – μη υγιεινές – διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία.

Ένα υγιεινό αλλά και οικονομικό διαιτολόγιο περιλαμβάνει :

Όσπρια 2 φορές την εβδομάδα.

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και οικονομικά, αρκεί να μην έχουν αρκετό λάδι.

Φρούτα, χόρτα και λαχανικά εποχής βραστά ή ωμά που είναι ανώτερα από θρεπτικής πλευράς, και φθηνότερα από εκείνα του θερμοκηπίου ή τα εισαγωγής.

Κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα.

Πουλερικά (χωρίς πέτσα) μία φορά την εβδομάδα.

Ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν μπορούμε τα ακριβά, προτιμάμε τα φθηνότερα, π.χ σαρδέλες, σκουμπρί, (διότι ακόμη και το χειρότερο ψάρι είναι καλύτερο από το ακριβότερο κρέας).

Ψωμί και παξιμάδια ολικής άλεσης.

Ημιάπαχα γαλακτοκομικά.

Ο τραχανάς και οι χυλοπίτες, το καστανό ρύζι είναι άξιοι εκπρόσωποι των ζυμαρικών.

Ξηροί καρποί.

Για τα ενδιάμεσα σνακ προτιμάμε μία από τις παρακάτω τροφές: Φρούτα, αγγούρια ή καρότα κομμένα σε φέτες, ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ.

Ελαιόλαδο.

Ένα, το πολύ δύο, ποτήρια κόκκινο κρασί με το γεύμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Να αγοράζουμε μόνο όσα τρόφιμα χρειαζόμαστε ότι θα τα καταναλώσουμε, και όχι περισσότερα, με αποτέλεσμα να χαλάνε και να τα πετάμε.

Το άρθρο έχει στόχο την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών για την υγιεινή διατροφή σε όλο το φάσμα της Υγείας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος, και αφού εξετάσει τον ενδιαφερόμενο, να του συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

To άρθρο έχει ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης στο φαινόμενο της παχυσαρκίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος και αφού εξετάσει τον ενδιαφερόμενο μπορεί να του συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία.

Leave a reply