Πείτε αντίο στις ραγάδες της εγκυμοσύνης

Οι ραγάδες είναι από τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες ιδιαίτερα μετά τον τοκετό. Για να κατανοήσουμε το μηχανισμό που ευθύνεται για τη δημιουργία τους, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δέρμα αποτελείται κυρίως από κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα πλέγμα που θυμίζει πάρα πολύ τη δομή υφάσματος.

Πώς δημιουργούνται;

Αν τεντωθεί απότομα ένα ύφασμα, θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας κενά, χωρίς, ωστόσο, το ύφασμα να σχίζεται. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο παρατηρείται και στις ραγάδες. Αποτελούν ουσιαστικά μια μορφή ατροφικής ουλής που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της έντονης διάτασης του δέρματος, όπως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη λόγω αύξησης του μεγέθους της μήτρας. Το 85% των εγκύων θα αναπτύξει ραγάδες, κυρίως στους μαστούς και την κοιλιά, κατά το 3ο τρίμηνο της κυήσεως.

Πώς θα τις προλάβετε;

Δεν υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που να εμποδίζουν αποδεδειγμένα την εμφάνιση των ραγάδων, ωστόσο, καλό είναι:

  • Να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα
  • Να χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος. Αν το δέρμα σας είναι υπερβολικά αφυδατωμένο, επιλέξτε κάποιο προϊόν με πλούσια υφή.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση στοχεύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, όπου εντοπίζεται και το πρόβλημα. Για να διεγείρουμε την παραγωγή του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, εκμεταλλευόμαστε το μηχανισμό επούλωσης του δέρματος κατά τον οποίο οι ινοβλάστες καλούνται να επιδιορθώσουν μια βλάβη. Δεν μένει, λοιπόν, παρά να προκαλέσουμε μια «ελεγχόμενη» βλάβη στην περιοχή που θέλουμε να θεραπεύσουμε, προκειμένου να «ξεγελάσουμε» το δέρμα και να το αναγκάσουμε να παραγάγει κολλαγόνο σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα, η τεχνολογία των λέιζερ μας επιτρέπει να διοχετεύσουμε ενέργεια στο βάθος του δέρματος, χωρίς να προκαλέσουμε επιφανειακή βλάβη. Αυτό γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων, όπως:

  • Τα IPL laser, οι ραδιοσυχνότητες και τα laser παλμικής χρωστικής (595 nm), που στόχο έχουν το κολλαγόνο του δέρματος με σκοπό την αναδόμηση του, ποιοτική και ποσοτική. Δρουν χωρίς να επηρεάζουν την επιδερμίδα, τραυματίζουν «επιλεκτικά» τα βαθύτερα στρώματα, διεγείροντας τους ινοβλάστες – κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη σύσφιγξη του δέρματος, τη βελτίωση της υφής και του τόνου και τη μείωση των βαθιών ραγάδων.
  • Τελευταία, μια καινούργια τεχνολογία, η τεχνολογία Fractional («κλασματική» φωτοανάπλαση) με κυριότερο εκπρόσωπο το laser MOSAIC HP, φαίνεται ότι φέρνει μια πραγματική επανάσταση, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των ήδη ώριμων ραγάδων (άσπρων), που είχαν και τα πιο φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα. Με αυτή την τεχνική, η δέσμη του λέιζερ διασπάται σε επιμέρους δέσμες ανάλογα με το βάθος διείσδυσης που θέλουμε να επιτύχουμε κι έτσι μπορούμε να δράσουμε σε όλο το βάθος του δέρματος διοχετεύοντας την απαραίτητη ισχύ ώστε να έχουμε την πλήρη ανάπλαση του.

Αναστάσιος Τσεκούρας

Πλαστικός Χειρουργός

To άρθρο έχει ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σχετικά με τις ραγάδες της εγκυμοσύνης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος και αφού εξετάσει τον ενδιαφερόμενο μπορεί να του συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία.

Leave a reply