Τι συμβαίνει με τις συνήθεις ύποπτες δίαιτες;

Τι συμβαίνει με τις «συνήθεις ύποπτες» δίαιτες;

Όλη η αλήθεια για τα φημισμένα διατροφικά πλάνα που οδηγούν εύκολα σε… πλάνη και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι μπορούμε να χάσουμε μάξιμουμ 4 κιλά το μήνα κατά μέσο όρο (λίπος και όχι μυϊκή μάζα). Ένα κιλό την εβδομάδα μπορεί να χαθεί απλώς με σωστή διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Εάν χαθούν πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, το σίγουρο είναι ότι θα χαθούν νερό και μύες.

ΠΕΙΤΕ «0XΙ»:

1. «Χημικές δίαιτες»: Περιβάλλονται από ένα μύθο, προτείνοντας τροφές πλούσιες σε λίπος και πρωτεΐνες χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, και υπόσχονται θεαματική μείωση του βάρους στην αρχή και ψυχική ευφορία, αλλά στην ουσία αυτά που χάνονται είναι υγρά, μυϊκή μάζα και όχι λίπος που είναι και το ζητούμενο. Μόλις επανέλθετε στην κανονική σας διατροφή, θα πάρετε περισσότερα κιλά απ’ όσα είχατε, αυξάνοντας παράλληλα τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

2. «Στερητικές δίαιτες»: Πρόκειται για μονοφαγικές δίαιτες που περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και εκτός από την ποσοτική στέρηση υπολείπονται σε ποιότητα, αφού στερούν από τον οργανισμό τα απαραίτητα συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες κ.λπ.). Γι’ αυτό το λόγο προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό, όπως αναιμία, κατάθλιψη, αμηνόρροια και διαταραχές στη λίμπιντο.

3. «Πρωτεϊνικές δίαιτες»: Περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα κρέατος και λίπους χωρίς καθόλου υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, σαλάτα, όσπρια κ.λπ.). Όπως και οι προηγούμενες, είναι δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ανθυγιεινές, αφού μπορεί να βλάψουν σοβαρά ζωτικά όργανα, όπως τα νεφρά.

4. «Δίαιτα του Άτκινς»: Η δίαιτα ενός Αμερικανού γιατρού που ξεκίνησε από τις αρχές του ’60 και πλασάρεται ως η ιδανική, ταυτιζόμενη με αυτό που λέμε «slim business της εποχής».

ΠΕΙΤΕ «ΝΑΙ»:

«Μεσογειακή δίαιτα»: Η μεσογειακή διατροφή (που περιλαμβάνει ψάρια, πουλερικά, όσπρια, κρέας, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και -με μέτρο- ελαιόλαδο) είναι ίσως η ιδανικότερη, αρκεί να είναι ήπια υποθερμιδική όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Να μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές το υγιεινό πιάτο μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες (για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας λάδι περιέχει 135 θερμίδες). Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να μετριάσουμε την ποσότητα, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση υδατανθράκων και στη μείωση όχι μόνο του φανερού λίπους (πέτσες, λάδια κ.λπ.) αλλά και του κρυφού λίπους (κρέας, σοκολάτα, γλυκά) και συνδυάζοντας τη δίαιτα με σωματική δραστηριότητα.

ΕΝΑ ΜΕΝΟΥ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»:

Οι περισσότεροι από εσάς και για διάφορους λόγους, ίσως, δεν μπορείτε να προσφύγετε σε κάποιον ειδικό που θα σας καθορίσει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Δείτε όμως τι εναλλακτικές λύσεις μπορείτε να εφαρμόσετε, αν θέλετε να έχετε ένα μόνιμο και θεαματικό αποτέλεσμα:

Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό με άπαχα γαλακτοκομικά και φρούτα.

Το μεσημέρι προτιμήστε ψάρι ή πουλερικά χωρίς πέτσα που θα τα συνοδεύσετε με σαλάτα εποχής.

Το βραδινό σας γεύμα θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει φυτικές ίνες, ρύζι ή φρούτα.

Στα ενδιάμεσα γεύματα καλό είναι να προτιμήσετε υγιεινά τσιμπολογήματα χωρίς λίπος και θερμίδες (ένα φρούτο ή κουλούρι).

Αν δεν βρίσκεστε στο σπίτι, μια μακαρονάδα με λίγο τυρί, ή ένα σάντουιτς με ντομάτα και γαλοπούλα, ή ένα μπολ από το salad bar είναι ό,τι καλύτερο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

To άρθρο έχει ως στόχο την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σχετικά με τις ύποπτες δίαιτες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος και αφού εξετάσει τον ενδιαφερόμενο μπορεί να του συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία.

Leave a reply