Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00
Τ.: 210 729 4440, 1 | Δ.: Κων. Βεντήρη 7, Αθήνα | Ε: info@lasertouch.gr

Καθημερινά: 9:00 – 22:00, Σάββατο 9:00 – 16:00

Covid19 & Τριχόπτωση: Συχνές Ερωτήσεις

Covid19 & Τριχόπτωση: Συχνές Ερωτήσεις
covid-hair-loss

Νόσησα πριν λίγο καιρό από Covid-19 και παρατηρώ μεγάλη απώλεια των τριχών μου στο χτένισμα ή το λούσιμο. Είναι κάτι που πρέπει να με θορυβήσει;

 

Είναι γεγονός πως το τριχωτό της κεφαλής πολλές φορές αντικατοπτρίζει διαταραχές και παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού μας. Έτσι, ο ιός SARS-CoV-2, με την πολυπλοκότητα των εκδηλώσεων που ολοένα ανιχνεύουμε, δε θα μπορούσε να το αφήσει ανεπηρέαστο. Μία σημαντική μερίδα των ασθενών που νόσησαν με Covid-19 (μελέτες κάνουν λόγο για 10 έως και 66%) έχει διαπιστωθεί πως πάσχει από τελογενή τριχόρροια. Η έναρξη αυτής παρατηρείται βάσει μελετών περίπου στους 2 μήνες από την έναρξη της λοίμωξης, νωρίτερα από το συνηθισμένο σε σχέση με άλλα αίτια. Η τελογενής τριχόρροια αποτελεί μία συνήθη πάθηση του τριχωτού της κεφαλής, ειδικά μετά από πυρετό, λοιμώξεις ή άλλες καταστάσεις stress για τον οργανισμό, κατά την οποία ένα μεγαλύτερο από το σύνηθες ποσοστό των τριχικών θυλάκων στρέφεται στην τελογενή φάση του κύκλου της ζωής τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απότομη απώλεια τριχών, που όμως είναι αυτόματα αναστρέψιμη μετά από μερικούς μήνες, καθότι δεν εγκαθίσταται μόνιμη βλάβη στους τριχικούς θυλάκους.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την έναρξη της τριχόπτωσής μου και δεν έχω δει βελτίωση. Τι πρέπει να κάνω;

 

Η συνήθης διάρκεια του προβλήματος είναι 3-6 μήνες, μετά από τους οποίους παρατηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις σταδιακή έκφυση νέας τρίχας. Σπανίως, η κατάσταση εμμένει περισσότερο καιρό και γίνεται χρόνια, ειδικότερα σε άτομα με σύνδρομο Long Covid. Ακόμα και τότε ωστόσο, επανέρχεται η τριχοφυΐα, μόλις το σώμα μας βγει από τη συνθήκη stress που προκαλεί την τριχόπτωση. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον Δερματολόγο, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση, σωστή ενημέρωση και σωστή κατεύθυνση προς πρακτικές φροντίδας του τριχωτού, περαιτέρω διερεύνησης ή και θεραπείας.

Υπάρχουν τρόποι να επιταχύνω την επαναφορά του τριχωτού μου;

 

Το πρώτο βήμα για τον περιορισμό του χρονικού διαστήματος της τελογενούς τριχόρροιας είναι η καταπολέμηση του αιτιολογικού παράγοντα, στην περίπτωσή μας της λοίμωξης Covid-19, αλλά και του ευρύτερου stress που μπορεί αυτή να προκαλεί στον οργανισμό και μετά το πέρας της. Προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφές θεραπευτικό πρωτόκολλο που να φαίνεται ότι επιταχύνει την έκφυση νέας τρίχας. Ενδεικτικά, η τοπική εφαρμογή μινοξιδίλης, που χρησιμοποιείται ευρέως σε άλλες κατηγορίες τριχόπτωσης με θεαματικά αποτελέσματα, φαίνεται να μην έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην μετά-Covid τριχόπτωση. Σε κάθε περίπτωση, ο Δερματολόγος είναι ο κατάλληλος για να σε συμβουλέψει τόσο σχετικά με τις ορθές μεθόδους περιποίησης του τριχωτού, τη σωστή διατροφή, τα πιθανά συμπληρώματα και τις ιατρικές θεραπείες, με στόχο συνολικά την ενδυνάμωση και προετοιμασία του τριχικού θυλάκου για την επικείμενη επανενεργοποίησή του.

Υπάρχει περίπτωση η τριχοφυΐα μου να μην επανέλθει αυτόματα;

 

Εάν η μετά-Covid τριχόπτωσή σου διαγνωσθεί ως τελογενής τριχόρροια, τότε αργά ή γρήγορα θα επανέλθει πλήρως. Είναι μία αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση ακόμα και χωρίς ιδιαίτερα θεραπευτικά μέτρα. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλείσει κανείς την τυχαία ή μη εμφάνιση άλλων ειδών αλωπεκίας, όπως της γυροειδούς ή ανδρογενετικής, που παρουσιάζουν άλλη πορεία και άρα χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Χαρακτηριστικά, όπως βρέθηκε σε πρόσφατη μελέτη, άτομα που πάσχουν από ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από Covid-19. Γι’ αυτό και η σωστή διάγνωση από ειδικό είναι αδήριτη ανάγκη.

Δεν έχω νοσήσει από τον Covid-19, ωστόσο παρατήρησα μικρή απώλεια τριχών μετά το εμβόλιο.

 

Δεν υπάρχουν μελέτες στη βιβλιογραφία που να συνδέουν την χορήγηση εμβολίου για τον SARS-CoV-2 με οποιουδήποτε είδους τριχόπτωση. Επιπλέον, δε φαίνεται συσχέτιση της τριχόπτωσης με την αντι-Covid φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει να διερευνηθούν συνεπώς άλλα αίτια.

 

Iατρική Επιμέλεια Κειμένου: Εμμανουήλ Χουσάκος

Μοιράσου:

Σχετικά Άρθρα

Αγαπάμε 
Προστατεύουμε 
Φροντίζουμε 
το δέρμα μας.

Και αυτό μας το ανταποδίδει.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού ενημέρωσης με εξειδικευμένο ιατρό χωρίς χρέωση

*Με 25 έτη πείρας, 35.000 πελάτες & την μεγαλύτερη ιατρική ομάδα, έχετε πρόσβαση σε περισσότερες από 80 σύγχρονες θεραπείες αισθητικής δερματολογίας & πλαστικής χειρουργικής.

Ονοματεπώνυμο*
Email*
Τηλέφωνο
Επιλέξτε Κατηγορία*
Από πού μάθατε για τη Laser Touch;
Σχόλια
Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα*

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter της Laser Touch για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα & τις προσφορές μας. Κερδίστε 15% έκπτωση στην επόμενή σας συνεδρία!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή.

Scroll to Top
Scroll to Top