Αν και δεν αποτελεί θρεπτική ουσία το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή καθώς μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα που τις έχουν ανάγκη!
Όλες σχεδόν οι βιοχημικές αντιδράσεις και οι φυσιολογικές διαδικασίες του οργανισμού όπως:
- Διατήρηση όγκου αίματος
- Μεταφορά θρεπτικών ουσιών
- αποβολή τοξινών, άχρηστων ουσιών μέσω των διάφορων οργάνων και ιστών
- διατήρηση αρτηριακής πίεσης
- ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος
- προστασία ιστών ζωτικής σημασίας όπως πχ. ο εγκέφαλος
Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, που είναι το δέρμα, ενυδατώνεται με το νερό που το προστατεύει από την ξηρότητα και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κυρίως από νερό σε ποσοστό που μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία. Τα βρέφη αποτελούνται από 75% νερό ενώ στους ενήλικες μειώνεται στο 60% και στα άτομα τρίτης ηλικίας ακόμα περισσότερο.
Πόσο νερό χρειαζόμαστε;
Ηλικιακή ομάδα |
Επαρκής Ημερήσια Πρόσληψη Νερού |
|
9-13 ετών | Γυναίκες – 1,9L / ημέρα | Έφηβοι/ Άνδρες – 2,1L/ ημέρα |
14-18 ετών | Γυναίκες – 2L / ημέρα | Έφηβοι/ Άνδρες – 2,5L/ ημέρα |
>19 ετών | Γυναίκες – 2L / ημέρα | Έφηβοι/ Άνδρες – 2,5L/ ημέρα |
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπου χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού που καθορίζεται εξατομικευμένα, από τους ειδικούς που παρακολουθούνται, όπως και τα άτομα που αθλούνται συστηματικά.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους ηλικιωμένους γιατί αποτελούν ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης.
Σημεία αφυδάτωσης
Αρχικά η αφυδάτωση είναι ήπια με κύριο σύμπτωμα τη δίψα, εξελίσσεται σε μέτρια με έντονη κόπωση, ξηροστομία και κοκκινίλες στο δέρμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, καταλήγει σε σοβαρή όπου παρεμποδίζεται η οξυγόνωση των ιστών και η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα όργανα λόγω μειωμένης αιματικής ροής , η αρτηριακή πίεση μειώνεται επικίνδυνα και εκδηλώνονται ζαλάδες, απώλεια συνείδησης, ταχυκαρδία και θερμοπληξία.
Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό..
Η ανάγκη αναπλήρωσης του νερού μπορεί να προέλθει από άλλες πηγές, όπως:
Πηγή αναπλήρωσης νερού | Ποσοστό νερού |
Μη αλκοολούχα ροφήματα: γάλα, στιγμιαίος ή ελληνικός καφές, τσάι, Χυμός φρούτων και χυμός λαχανικών, λεμονάδα, ροφήματα χυμών |
85% έως 100%
|
Φρούτα και λαχανικά: γκρέιπφρουτ, σταφύλι, φράουλα, πεπόνι, ροδάκινο, αχλάδι, πορτοκάλι, μήλο, αγγούρι, μαρούλι, κολοκύθα, σέλινο, ντομάτα, μπρόκολο, καρότο, κρεμμύδι |
70% έως 95% |
Σούπες που περιέχουν ζωμό, κρέμες με βάση το γάλα και όλες οι γνωστές μεσογειακές σούπες με βάση τα λαχανικά |
80% έως 95% |
Γαλακτοκομικά προϊόντα: γιαούρτι |
75% έως 85% |
Γαλακτοκομικά προϊόντα: πλήρες γάλα (φρέσκο) |
85% έως 90% |
Γαλακτοκομικά προϊόντα: τυρί |
40% έως 60% |
Γαλακτοκομικά προϊόντα: παγωτό |
60% έως 75% |
Γενικότερα όλες οι ομάδες τροφίμων περιέχουν νερό:
- Ψωμί 36%
- Ζυμαρικά έως 70%
- Θαλασσινά έως 75%
- Κρέας έως 65%
Αν δεν καταναλώνετε το νερό που χρειάζεται για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, συστήνεται να:
- Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- Ξεδιψάστε με γάλα – ξινόγαλο, γιαούρτι
- Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας περισσότερες σούπες
Η επαρκής ενυδάτωση εξασφαλίζει την υγεία του οργανισμού.
Αισθητικά αντικατοπτρίζεται από τη λεία και λαμπερή επιδερμίδα του προσώπου, αλλά και τη σφριγηλότητα του σώματος, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση κυτταρίτιδας και χαλάρωσης.
Βρείτε μας στο facebook!
Αλεξίου Γεωργία
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος