logo
 • Ώρες Λειτουργίας
  9:00 – 22:00
 • Σάββατο
  9:00 – 16:00

moles examination

Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων;

Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Μια ειδική κάμερα καταγράφει τους σπίλους (ελιές) που υπάρχουν διάσπαρτα στο σώμα και τους κατατάσσει σε ύποπτους, καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι εικόνες αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται στην επανεξέταση των σπίλων, δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη κάθε σπίλου με ακριβή σύγκριση της προηγούμενης με την πρόσφατη λήψη. Πρόκειται για ανώδυνη εξέταση, χωρίς ακτινοβολία και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Πως γίνεται η ψηφιακή χαρτογράφηση των σπίλων στη Laser Touch;

Στη Laser Touch ο έλεγχος των σπίλων γίνεται με ψηφιακό δερματοσκόπιο σπίλων με πιστοποίηση από το FDA ως δεύτερης γενιάς. Μεγενθύνει το σπίλο έως 120 φορές παρέχοντας την καλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια εικόνας από οποιοδήποτε άλλο δερματοσκόπιο.

Πως γίνεται η διάγνωση της Ψηφιακής Χαρτογράφησης Σπίλων;

Περιέχει ένα σύστημα διάγνωσης βασισμένο σε πάνω από 40 παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την ηλικία, το φύλο, τον τύπο δέρματος, τον κανόνα ABCD (όπου Α=asymmetry, B=border, C=color, D=diameter ) κ.ά., δίνοντας πλήρη και ακριβή διάγνωση για κάθε αλλοίωση του δέρματος. Παράλληλα, βασίζεται και σε ένα δεύτερο εξειδικευμένο σύστημα που παρέχει παραπάνω στήριξη στην ήδη υπάρχουσα διάγνωση. Το σύστημα αυτό είναι αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος DANAOS, το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας στον κόσμο για την γρήγορη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε και η Ελλάδα. Με τη βοήθεια των νευρωνικών δικτύων το πρόγραμμα «μαθαίνει» κάθε φορά που γίνεται διάγνωση ενός σπίλου με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με αναλύσεις περισσότερων από 125.000 περιστατικών που έχουν εξεταστεί. Το απόθεμα εικόνων της βάσης δεδομένων θα συνεχίσει να μεγαλώνει ακόμα και μετά το επίσημο κλείσιμο του συστήματος DANAOS, εξασφαλίζοντας έτσι συνέπεια, συνεχή βελτίωση και ακρίβεια στην κάθε διάγνωση. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τη βάση δεδομένων του DANAOS, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που ήδη έχει από τον κανόνα ABCD και τις υπόλοιπες παραμέτρους, κάνει αυτόματα διάγνωση της επικινδυνότητας του εξεταζόμενου σπίλου.

Το ψηφιακό δερματοσκόπιο σπίλων πληροί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας για Ιατρικά Προϊόντα 93/42/EC, έχει πιστοποίηση CE και συμμορφώνεται με τους κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με το ΕΝ 60601.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επικινδυνότητα ενός σπίλου;

Η διάγνωση ενός σπίλου γίνεται έπειτα από κλινική εξέταση και χαρτογράφηση από ειδικό ιατρό και η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάγνωση. Ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε σπίλου εξαρτάται από:

 • την ύπαρξη ή όχι ασυμμετρίας
 • αν τα όρια της βλάβης είναι ακανόνιστα
 • το χρώμα
 • τη διάμετρο του σπίλου
 • Μεγάλη σημασία έχει η οποιαδήποτε αλλαγή του σπίλου. Εξέλκωση, αιμορραγία, κνησμός η οίδημα αυξάνουν την επικινδυνότητα του σπίλου και χρήζει άμεσης εξέτασης.

Είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος των σπίλων;

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των σπίλων τους 1-2 φορές το χρόνο. Τέτοια άτομα θεωρούνται όσοι:

 • παρουσιάζουν πολλούς σπίλους (περισσότερους από 50)
 • έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος
 • έχουν ανοιχτό φωτότυπο επιδερμίδας (με ανοιχτόχρωμο δέρμα)
 • έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα στην παιδική ή την εφηβική ηλικία
 • έχουν εκ γενετής μεγάλους σπίλους
 • έχουν το σύνδρομο των δυσπλαστικών σπίλων. Οι σπίλοι αυτοί εμφανίζουν ανομοιομορφία στο χρώμα, έχουν ανώμαλα όρια και είναι μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με τους κοινούς σπίλους. Εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με ανοικτό χρώμα δέρματος, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και γαλανά ή πράσινα μάτια. Εμφανίζονται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να αλλάξουν κατά την εφηβεία. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση δυσπλαστικών σπίλων, γι’ αυτό και εμφανίζονται συχνότερα σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Τι είναι σπίλος και τι χαρακτηριστικά έχει;

Οι σπίλοι αποτελούν αθροίσεις τροποποιημένων κυττάρων, μια φυσιολογική εκδήλωση του δέρματος, οι οποίοι βρίσκονται στην επιδερμίδα ή σε βαθύτερη στοιβάδα δέρματος (χόριο). Κάποιοι σπίλοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητοι σπίλοι), συνήθως έως την ηλικία των 25 ετών και αυξάνονται παράλληλα με την ανάπτυξη του σώματος. Οι σπίλοι βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα, ωστόσο είναι πιο συχνοί στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή να έχουν τη μορφή οζιδίων, με μέγεθος που ποικίλλει από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά, ενώ σπάνια συναντώνται οι γιγαντιαίοι σπίλοι. Ο αριθμός και το είδος τους εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες, ωστόσο η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους.

Πάντως, οι ύποπτες κηλίδες και σημάδια δεν είναι πάντα ελιές. Πολλές από αυτές είναι απλώς προϊόντα φωτογήρανσης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος μας ή είναι καλοήθεις ή ιογενείς βλάβες.

Ποια είδη σπίλων υπάρχουν;

Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι (κοινές ελιές) διακρίνονται σε πολλές μορφές όπως χοριακοί, μικτοί, σπίλος του Shutton. Άλλα είδη σπίλων είναι ο σπίλος του Backer, ο σπίλος του Ota, ο κυανός σπίλος, ο σπίλος του Spitz, ο σμηγματογόνος σπίλος, ο αγγειακός σπίλος και ο φαγεσωρικός σπίλος.

Πότε αφαιρούμε ένα σπίλο;

Η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να κριθεί αναγκαία τόσο για ιατρικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Ο ιατρός είναι αυτός που κρίνει αν ο σπίλος είναι ύποπτος και χρειάζεται παρακολούθηση, αν πρέπει να αφαιρεθεί και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αφαίρεσης του. Αν υπάρχει υποψία δημιουργίας κακοήθειας στο μέλλον ή αν βρίσκονται σε περιοχές συνεχούς τραυματισμού όπως σε πέλματα και παλάμες, τότε πιθανώς ο σπίλος να πρέπει να αφαιρεθεί. Στην περίπτωση υποψίας κακοήθειας του σπίλου, η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος αφαίρεσης τους είναι η εξαίρεση τους χειρουργικά. Ο σπίλος αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου και στέλνεται για βιοψία.