logo
 • Ώρες Λειτουργίας
  9:00 – 22:00
 • Σάββατο
  9:00 – 16:00

Hpv virus
 • Το ραντεβού ενημέρωσης παρέχεται από εξειδικευμένο ιατρό.
 • Αξιοποιούμε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, αποδεδειγμένα ασφαλή.
 • Οι προτεινόμενες θεραπείες είναι εξατομικευμένες, βασιζόμενες πάντα στις ανάγκες σας.
 • Συνδυάζουμε τις πιο αποτελεσματικές ιατρικές μεθόδους και τεχνικές για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
θέλω να ενημερωθώ από εξειδικευμένο ιατρό!

Τι είναι τα κονδυλώματα και πού οφείλονται;

Τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και προσβάλλουν εξίσου και τα δύο φύλα. Πρωτοεμφανίζονται ως μικρά βλατιδώδη επάρματα, με ομαλή ή κοκκιώδη επιφάνεια μαλακής συστάσεως. Με τον καιρό μεγεθύνονται και καθίστανται μισχωτά ή με βάση αποπλατισμένη, ανώμαλη «θηλωματώδη» επιφάνεια και χρώμα ρόδινο ή γκριζωπό. Πολλαπλασιαζόμενα συνενώνονται μεταξύ τους και παίρνουν τη μορφή “κουνουπιδιού”.

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Έχουν αναγνωρισθεί περισσότεροι από 90 διαφορετικοί τύποι του ιού. Τα στελέχη του HPV που ευθύνονται συνηθέστερα για τα δερματικά κονδυλώματα είναι οι τύποι HPV 6 και 11.

Σε ποιες ανατομικές περιοχές εμφανίζονται και πότε;

Τα οξυτενή κονδυλώματα εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και τη στοματική κοιλότητα. Στον άνδρα οι συνηθέστερες εντοπίσεις είναι η βάλανος, το σώμα του πέους, το όσχεο, το εφήβαιο, το έσω πέταλο της ακροποσθίας και το στόμιο της ουρήθρας. Στη γυναίκα εντοπίζονται, συνήθως, στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου, στην είσοδο του κόλπου και στον τράχηλο της μήτρας.

Εμφανίζονται πιθανώς, 3-4 εβδομάδες μετά από τη σεξουαλική επαφή ή και αργότερα.

Τι συμπτώματα έχουν; Πως μπορώ να τα αναγνωρίσω;

Είναι μια ή περισσότερες οζώδεις βλάβες, ψηλαφητές, με ανώμαλη επιφάνεια και γρήγορα εξελισσόμενες σε μέγεθος και αριθμό. Συνήθως, πρόκειται για τελείως ασυμπτωματικές βλάβες. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί πόνος, αίσθημα κνησμού ή καύσους και αιμορραγία.

Σε παραμελημένες περιπτώσεις, σχηματίζουν εκτεταμένες πλάκες που φτάνουν να φράξουν την ουρήθρα ή τον κόλπο καθιστώντας επώδυνη την ούρηση.

Πώς μεταδίδονται και ποιες οι κατηγορίες τους;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματογεννητική). Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται είτε σε εσωτερικές είτε σε εξωτερικές περιοχές των γεννητικών οργάνων (εσωτερικά κονδυλώματα και εξωτερικά κονδυλώματα) και οι βλάβες που προκαλούν χωρίζονται σε κλινικές, υποκλινικές ή λανθάνουσες.

Ο χρόνος επώασης, το διάστημα δηλαδή κατά το οποίο ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέχρι να εκδηλωθεί, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η ισορροπία ανάμεσα στο επίπεδο του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και στο ιικό φορτίο καθορίζει εάν οι βλάβες από την λανθάνουσα κατάσταση θα εξελιχθούν σε υποκλινικές βλάβες και στη συνέχεια σε κλινικές βλάβες.

Ποιοι παράγοντες ενεργοποιούν τη νόσο;

Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ο τραυματισμός της ευαίσθητης περιοχής, η συνύπαρξη άλλων ΣΜΝ, η υπερβολική κόπωση, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το stress, η λήψη αντισυλληπτικών, ο διαβήτης και το AIDS.

Πότε κάποιος θεωρείται φορέας HPV λοίμωξης;

Φορέας θεωρείται κάποιος, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό, δηλαδή έχει θετικό HPV DNA τεστ και δεν έχει εκδηλώσει κάποια εμφανή βλάβη. Μπορεί να εκδηλώσει στο μέλλον ή και ποτέ.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Σε τι ιατρό να απευθυνθώ;

Η διάγνωση γίνεται συνήθως βάσει του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης καθώς η μορφή των κονδυλωμάτων είναι χαρακτηριστική. Το DNA test ανίχνευσης ιών HPV μπορεί να εντοπίσει τον τύπο του ιού που ευθύνεται για την βλάβη. Γίνεται λήψη τραχηλικού επιχρίσματος στις γυναίκες ή ιστοτεμαχίου από τη βλάβη στους άνδρες.

Σε Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο για τις εξωτερικές βλάβες και σε Γυναικολόγο ή Ουρολόγο για τις εσωτερικές.

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα; Ποια είναι η βέλτιστη θεραπεία; Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι το Laser CO2 που προκαλεί εξάχνωση των βλαβών προστατεύοντας τους παρακείμενους ιστούς. Η θεραπεία είναι αναίμακτη, δεν πονάει, δεν καταλείπει ουλές ή σημάδια ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Για την αφαίρεσή τους απαιτείται μία μόλις συνεδρία και αφορά όλες τις εμφανείς βλάβες.

Η σύσταση επανεξέτασης είναι εξατομικευμένη αναλόγως την εντόπιση.

Αν εμφανίσω κονδυλώματα πρέπει να τα αφαιρέσω; Είναι επικίνδυνα;

Τα κονδυλώματα προκαλούνται συνήθως από στελέχη του ιού HPV που σπάνια προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, στα ίδια σημεία μπορεί να συνυπάρχουν στελέχη του HPV που ευθύνονται για προέλευση δυσπλασίας-κακοήθειας (τύποι HPV 16,18). Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η αφαίρεσή τους. Επιπλέον, εάν τα κονδυλώματα δεν θεραπευτούν, τότε ενδεχομένως να μεγαλώσουν σε μέγεθος και αριθμό και καθώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά είναι πολύ πιθανόν να μεταδοθούν και στις γύρω υγιείς περιοχές του σώματος καθώς και στον ερωτικό σύντροφο.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία laser για κονδυλώματα;

Το κόστος εκτιμάται από τον εξειδικευμένο Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο που θα σας δει και καθορίζεται από τον αριθμό τους, το μέγεθός τους και την εντόπισή τους.

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι σύντομος και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μόνιμα;

Η εφαρμογή laser στα κονδυλώματα σχετίζεται με το χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπών σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Εντούτοις, υποτροπή σε νέα σημεία είναι πιθανή καθώς ο ιός έχει την ικανότητα να παραμένει στους ιστούς σε λανθάνουσα κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και να επανενεργοποιείται εάν μειωθούν οι αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού.

Κονδυλώματα και Πρόληψη

 • Εφαρμογή του εμβολίου HPV πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής
 • Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική πράξη (δεν προστατεύει 100% από τον HPV)
 • Τακτικός προληπτικός έλεγχος από Δερματολόγο/Γυναικολόγο ή Ουρολόγο.
 • HPV test με τη μέθοδο PCR: ανιχνεύει την HPV μόλυνση από την πρώτη στιγμή και εντοπίζει το ακριβές στέλεχος που την έχει προκαλέσει (το Τεστ ΠΑΠ δεν επαρκεί για τον έγκαιρο εντοπισμό της HPV μόλυνσης – ανιχνεύει τον ιό μόνο όταν έχει φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις)

Κονδυλώματα & Εγκυμοσύνη

Τα κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα αλλά ενδεχομένως να αυξηθούν σε μέγεθος και να επεκταθούν. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση ειδάλλως η έγκυος θα πρέπει να γεννήσει με καισαρική τομή ούτως ώστε να μη μεταδοθεί η νόσος στο βρέφος.